Project Details:

Program: Pavillion, Studio

Status: Built

Client: Phillip Harding

Design Team: John Mainwaring, Paolo Denti

Project Team: Garth Hollindale

 

Awards:

RAIA QLD Chapter 2008, Regional Commendation

ASI QLD 2007, Architectural Steel Design Award

WAF Barcelona 2008, Religion and Contemplation Shortlisted

 

Description:

The studio captures the hill and takes command of the surroundings without bruising the landscape.

The intervention, sited on the edge of a ridge beside Mt Cooroy, the paramounts were the breathtaking views, visual amenity of the surrounds, sustainability, flexibility, and the high wind factor. Also of great concern was the issue of constructibility on this precipitous site and creating permanent access to the Pavilion.

Functionally, the concept has two distinct pavilions. The “service pavilion,” sheathed in steel profile sheeting, contains toilets, bathroom and commercial kitchen. The multiple curved roofed structure is sunk into a landscaped “crater” on the top of the hill, reducing visual impact for the servicing component of the building.

This tactic then frees up the “studio pavilion” to have glassed doors on all sides. Because the “service” pavilion becomes part of the “hill cap” the “studio pavilion” has a sense of weightlessness floating like a translucent box kite amplifying the tectonics of lightness and translucency. A large area of deck-space surrounds the “studio pavilion” and connects to the “service pavilion.”

The retractable bi-fold fenestration allows indoor/outdoor connectivity depending on wind direction or sun position. In some of the door leafs there are sash-less double hung windows for ventilation when all doors are closed.  ‘Svenson’ environmental blinds over the doors allow varying degrees of spatial introversion. Externally the translucent foils permit natural light while reducing glare and providing shade. Below the main studio is an art storage, sleeping or service space.